Германия е спряла износа на оръжие за Казахстан заради размириците там, предаде ДПА.

Направени са необходимите стъпки подобни стоки да не бъдат изнасяни за централноазиатската република. Миналата година са издадени 25 разрешения за доставки на оръжие за Казахстан на обща стойност около 2,2 милиона евро.

Това е сравнително нисък размер, но спирането на този вид експорт е било сметнато за нужно с оглед на сегашната обстановка там.

Алмати, най-големият град в Казахстан и негова икономическа столица, от дни е арена на безредици, включително и на опожаряване на държавни учреждения и масови мародерства.

Токаев: С терористи преговори не може да има, те трябва да бъдат унищожавани

Най-голямата от години вълна на протести беше предизвикана от негодувание срещу значителното повишение на цените на горивата по бензиностанциите в богатата на петрол и газ бивша съветска република с население от над 18 милиона души. Впоследствие те прераснаха в антиправителствени протести.

В отговор президентът Касъм-Жомарт Токаев уволни правителството, а после в сряда вечерта армията се намеси в Алмати.

Оглавяван от Русия военен съюз на бивши съветски републики, Организацията на Договора за колективна сигурност, пък изпрати десантни части като част от мироопазващи сили.

Вчера Токаев нареди да се стреля без предупреждение по протестиращите, които заплашват оцеляването на авторитарното му управление, отбелязва ДПА.
БТА