Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев заяви, че преговори с терористи не може да има, те подлежат на унищожение, предаде ТАСС.

"Те пребиваха и убиваха полицаи и млади войници, палиха административни сгради, грабиха частни домове и магазини, убиваха цивилни граждани, насилваха млади жени", написа той в Twitter снощи. "Моето твърдо убеждение е: никакви преговори с терористи, тях трябва да ги унищожаваме."

Президентът напомни, че "е наредил на правоохранителните органи да сформират следствена група, която да разкрие корените на ситуацията, довела до въоръжен акт на агресия, и който е нарушил закона, да бъде привлечен под отговорност".

Президентът на Казахстан издаде заповед за стрелба по „терористите“

Той отбеляза, че "Казахстан се е сблъскал с въоръжен акт на агресия, добре подготвен и координиран от престъпници и терористични групи, обучени в чужбина". В тази обстановка президентът е разпоредил да започне контратерористична операция, "за да бъде отстранена заплахата за националната сигурност и да бъдат опазени живота и имуществото на казахстанските граждани".

На 2 януари в редица казахстански градове се състояха протестни акции. Няколко дни по-късно те прераснаха в масови безредици и нападения над органите на властта в много градове на Казахстан. Пострадаха хиляди хора, има и загинали. Токаев се обърна за помощ към Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

В публикацията си в Twitter казахстанският президент добави, че разположените миротворчески войски на ОДКС ще останат в страната му за кратък период от време, докато се стабилизира обстановката.

Токаев заяви, че 20 000 терористи са извършили най-малко шест вълни на нападения в Алмати. "Бандитите и терористите бяха добре обучени, организирани, и ги командваха от специален център. Някои от тях не говореха на казахски език", написа той. "Имаше най-малко шест вълни на атаки на терористи в Алмати, а техният общ брой беше 20 000." /ВС/
БТА