/ БГНЕС
Депутатите се съобразиха с мотивите на ветото на президента Румен Радев и гласуваха против текстовете от Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, които държавният глава върна за повторно разглеждане.
 

В президентските мотиви се посочва, че така направените промени ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.
 
Президентът наложи вето на законови промени

Законът за приватизация и следприватизационен контрол не събра необходимото мнозинство в Народното събрание, като нито един народен представител не гласува „за“, „против“ бяха 185 и двама „въздържали се“.

Валери Симеонов видя "пълен лобизъм" в законови промени

Спорните изменения в закона бяха направени на 18 юли т.г., а конкретен повод за общественото недоволство стана текст, предвиждащ специфични задължения за едно приватизирано дружество да бъдат вменявани за не повече от 5 години. Според много от анализаторите така се спестява на Кирил Домусчиев дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на съдебно решение.
 
Новите текстове доведоха и до политически трусове в управляващото мнозинство. НФСБ, една от партиите в „Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението, разкритикува управляващите от ГЕРБ заради нормативните промени, които определи като лобистки.

Пълния текст на мотивите можете да видите на сайта на президентската институция
БГНЕС