превозвачи протест
превозвачи протест / БГНЕС
Автомобилни и тежкотоварни превозвачи ще протестират в столицата на 4 юли в подкрепа на Законопроекта за Българска автомобилна камара. Между 11 и 17 часа по бул. „Цариградско шосе“, в двете посоки на движение, от кръговото на 4-ти км. до кръстовището с бул. „Димитър Пешев“ и обратно, ще бъдат паркирани товарни автомобили и автобуси.
 
През юни: Борисов се разпореди и протестът на превозвачите се отмени

От 11.00 часа пред храм-паметника ”Александър Невски” пък ще бъдат паркирани 100 автобуса.
 
Недоволството се организира от Съюза на международните превозвачи (СМП) и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ). Ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната,  сред които Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Свиленград, Сандански и Враца.
 
Други превозвачи плашат с протести след разпореждането на Борисов

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта е да бъде заявена категоричната подкрепа на значителна част от бранша за обединението на сектора чрез  Закон за Българската автомобилна камара, посочват организаторите.
 
Междувременно представители на бранша, които на 25 май протестира срещу Законопроекта за Българска автомобилна камара, огласиха на пресконференция вижданията си за обединение на сектора. Те изтъкнаха, че това не може да стане чрез закон, който задължава превозвачите да членуват в камара, а единствено на доброволни начала чрез конфедерация.
 
Оттеглиха законопроекта за създаване на автомобилна камара

Законопроектът беше изтеглен след среща на премиера Бойко Борисов с протестиралите на 25 май превозвачи. Днес те отново изтъкнаха, че законопроектът бил лобистики и целял да даде контрол върху сектора на малка група от хора.