/ БГНЕС
Борисов се разпореди и протестът на превозвачите се отменя
97960
Борисов се разпореди и протестът на превозвачите се отменя
  • Борисов се разпореди и протестът на превозвачите се отменя
Противниците на законопроекта за Българска автомобилна камара отмениха протестното шествие на 250 автобуса в столица, след като премиерът Бойко Борисов се срещна с тях и обяви оттеглянето му. Привържениците на създаването на камарата обаче заявиха, че ако не се срещнат с министър-председателя и законопроектът не бъде върнат, ще излязат на улицата с около 3000 хиляди камиона на 4 юли. Според противниците на нормативния акт това е лобистки закон, който ще даде контрола върху бранша в ръцете на малка група от хора. Според привържениците пък такава камара ще обедини бранша и ще бъде неговият глас в Европа.

След среща с премиера превозвачите ще решат за протеста

протест превозвач
БГНЕС


250 автобуса и водачите им се събраха в София днес с готовност за протестно шествие срещу Проекта за Българска автомобилна камара, който според организаторите на недоволството е лобистки и цели секторът да бъде управляван и контролиран от малка група хора. Те го определиха като "поръчково законодателство" и "закон за убийство на конкуренцията".

Други превозвачи плашат с протести след разпореждането на Борисов

Малко след началото на протеста, обявено в 10 часа, стана ясно, че премиерът Бойко Борисов ще приеме представителите на протестиращите. След срещата той обяви, че вносителят на законопроекта - депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, ще го оттегли. "Изтегляте законопроекта, сядате в спокойна обстановка всички заинтересовани страни и го довеждате до там, че секторът да бъде успокоен, дисциплиниран, защото като стане катастрофа с автобус или ТИР, всички медии са на катастрофата, огромен шум и казват, че държавата не контролира. Направете така, че контролът да е на сто процента ефективен, без да има никаква лобистка линия, по която да ни упрекват. Всеки един от тях поотделно е доказан в бранша, през годините сме работили много и сме си имали доверие. И по никакъв начин не бих нарушил това доверие, вземайки една или друга страна в спора", каза министър-председателят.

протест автобуси
БГНЕС

Протестиращите благодариха на премиера за разбирането и обявиха, че спират протеста.
 
Готовност за протест с участие на 3000 хиляди камиона на 4 юли обявиха обаче привържениците на законопроекта за Българска автомобилна камара по време на съвместна пресконференция на ръководствата на Съюза на международните превозвачи, Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
 
"Протест ще има, оттегли ли се законопроектът, на 4 юли ще има сериозен, мащабен, национален протест", заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Привържениците на спорния законопроект заявиха, че премиерът е бил манипулиран, за да вземе решение за оттеглянето му. Според тях протестът днес е безпрецедентен рекет към изпълнителната власт, бранша и потребителите.