Препоръчват ЕС да преразгледа политиката си спрямо Либия
Препоръчват ЕС да преразгледа политиката си спрямо Либия / netinfo
ЕС да преразгледа политиката си спрямо Либия, за да се намери по-ефикасен подход за решаване на случая с петте български медицински сестри.

Такава поправка в годишния доклад за състоянието на правата на човека по света и политиката на ЕС по този въпрос е одобрила външната комисия в Европейския парламент на свое заседание, съобщи за Дарик авторът на поправката – евродепутатът от НДСВ Антония Първанова.

С изменението в доклада Европарламентът изразява своето разочарование от липсата на положителни резултати по въпроса с освобождаването на петте медицински сестри, чиито показания са изтръгнати с брутални физически мъчения, посочи Първанова.

По думите й в документа се отбелязва, че въпреки усилията на комисията да реши въпроса, не е постигнат значителен напредък и либийският режим продължава да поддържа предизвикателен тон.

Затова се препоръчва да бъдат преразгледани политически инструменти на действие спрямо Либия, с цел да намери по-ефикасен подход за решаване на проблема в най-близко време и да се сложи край на грубите нарушения на човешките права.

Предложението беше гласувано с огромно мнозинство. То дава основание на Европейския парламент да изиска от Европейската комисия да предприеме тези мерки, като те могат да бъдат от остър дипломатически диалог до ембарго включително.