Ще покажем нелоялните търговски практики, посочи министър-председателят
Установихме разлика на цените при производител, през търговеца до шанда в магазина и то разлики от 20-30% и повече. Това, което ще направим, е да въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазините, независимо от големината на магазина - дали да квартални магазинчета или големи супермаркети. Това каза служебният премиер Гълъб Донев. По негова инициатива в Министерския съвет се проведе работна среща с участието на министри и шефове на агенции.

С този механизъм, който ще създадем, целим да привлечем потребителите, българските граждани, за да бъдат в основата на контрола, който ще прилага държавата по цялата верига - от производителя до щанда в магазина, посочи Донев. Той каза още, че няма да се намесват в свободния пазар, няма да нарушават създадените правила и механизми за свободна конкуренция и честни практики. "Точно обратното - ще покажем нелоялните търговски практики, за да може потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги. Това, което всеки един български гражданин усеща ежедневно".

Ще бъдем безкомпромисни в контрола, ще обединим усилията си, за да покажем движението на всяка една стока от производителя (независомо къде се намира той - дали в България или в друга държава), през Агенция "Митници", през НАП, през цялата логистична верига и през търговските практики. Ще проследим не само цената на формирането на съответните хранители продукти, но и формирането на печалбите от съответните търговци, каза още Донев.

Искаме да гарантираме, че българският потребител е достатъчно защитен и има пълната информация и сравнимост както ценово, така и по отношение на качеството, посочи той.

Донев каза още, че мониторингът и контролът ще бъдат ежедневни, а българските потребители ще имат налична цялата информация и ще могат да правят сравнение между това, което купуват в България и това, което има в същите вериги в страните от ЕС.

Ние сме готови с предложения за усъвършенстване на законодателството. Ще включим мерки, които да могат да вкарат в нормативни рамки и правни норми търговията на храни - нещо, което в България го няма, а в другите европейски държави отдавна е направено, каза още той.

Премиерът каза още, че обмислят да направят сайт, в който гражданите да се информират.



"Усилията на второто служебно правителство ще бъдат насочени към постигане на реални резултати в овладяването на цените на хранителните стоки", заяви по-рано Донев. 

Премиерът вече коментира, че независимо от вътрешната политическа неопределеност и турбулентната външна среда, правителството ще продължава усилията си за постигане на стабилност и предвидимост, за стимулиране на икономическата активност на българския бизнес и чуждестранните инвеститори. По думите му това означава не само поддържане на текущите процеси, но и своевременно създаване и използване на нови, перспективни възможности. 

Гълъб Донев припомни, че именно по този начин бяха реализирани важни инициативи в сферата на енергетиката, които дават нов хоризонт на енергийната сигурност и създават потенциал за икономически ръст, заетост и гъвкава социална политика.