Николай Денков
Николай Денков / БТА
Председателят на ДАНС не изпълнява задължението, изпратих на президента искане за освобождаването му, заяви премиерът
Очаквах в отговор на мое запитване от председателя на ДАНС Пламен Тончев аргументирано предложение за освобождаване на зам.-председателят на ДАНС Деньо Денев. Такова не получих. Това обяви премиерът Николай Денков на брифинг.

"Денев е автор на справката на ДАНС, съдържащи неверни и непроверени твърдения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа на машинното гласуване на първи тур. Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията, тази справка е в нарушения на закона в частта противозаконна дейност срещу обществения ред", посочи той.

"Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник, след като преди изборите не ми предостави поискан от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала: първо, че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев; второ, че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка срещу изборния процес. Тези действия приемам като съзнателен удар срещу националната сигурност и демокрацията в България. Това е поредният случай, в който председателят на ДАНС не спазва задълженията си", заяви министър-председателят, който изброи и част от мотивите си за това искане, извън случая със скандала с машинното гласуване.

Той обвини ръководството на ДАНС в директно дестабилизиране на изборния процес в страната.

"Освен незаконната намеса в местните избори, мога да посоча още няколко решения. Преди седмица България влезе в сивия списък на страните за пране на пари. Основна координираща институция за изпълнение на препоръките е именно ДАНС, а персонална отговорност носи именно председателят на агенцията. Очевидно не са се справили с тази задача", оцени Денков.

По думите на министър-председателя, ДАНС е направила недопустими политически коментари с позиция до медиите, с която дава политически оценки спрямо конкретни политически фигури. Според него ДАНС трябва да работи обективно и безпристрастно и да спазва пълен политически неутралитет.

"При протестите в сектор енергетика не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС", заяви той, като допълни, че неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в Народното събрание е прецедент. "Това означава, че агенцията не отговори на очакванията на мнозинството в контролния ѝ орган - а именно парламента", коментира министър-председателят. Според него работим в нова среда на вътрешнополитически и външнополитически фактори и се изисква координация между правителството и ДАНС, каквато липсва в момента между нея и изпълнителната власт.

"Със сегашното ръководство на ДАНС не може да се справи с опазването на националната сигурност на България. Доверие между кабинета и ръководството няма и това стане очевиден факт за всички", изтъкна още премиерът.