/ БГНЕС
Борисов нареди на Петков всяка сутрин да излиза и да казва, че няма национална стратегия за детето
Национална стратегия за детето 2019-2030 няма, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

БГНЕС

Борисов нареди на социалния министър Бисер Петков всяка сутрин да излиза и да казва, че такава стратегия за детето няма.

БГНЕС

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им е спекулация.

БГНЕС


Малко по-късно в отговор на журналистически въпрос социалният министър Бисер Петков заяви, че работата по проекта на стратегията ще бъде размразена след края на този месец.

Това е срокът, в който граждани и организации могат да изпращат предложения за включване на текстове или промени в текстове по подготвения проект.

„След края на месец май, когато, надявам се, обстановката ще бъде по-нормална за нормален диалог, а не да бъде истерична в някаква степен, да можем да продължим работата в посока на преработка на предложения проект на Национална стратегия за детето. Като отново подчертавам, проектът, който беше на обществени консултации, явно предизвика страхове, опасения, основателни или не. За нас това е важно съответно, че трябва да се преработи, да се успокоят страстите, да се разсеят опасенията, защото за съжаление има доста спекулативни интерпретации и неверни, фалшиви новини, ще го кажа, свързани с проекта на стратегия“, коментира Бисер Петков.

В началото на правителственото заседание стана ясно още, че Министерският съвет е одобрил допълнителни разходи в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер 3,450 млн. лв.

Средствата ще бъдат предназначени за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация, както и 50 кувьоза на стойност 1,250 млн. лева за нуждите на педиатричната болнична помощ, като те ще бъдат закупени след обществена поръчка.

Закупената медицинска апаратура ще бъде предоставена на лечебни заведения за болнична помощ и на общините, допълни Кирил Ананиев.

Кабинетът отпуска близо 2 млн. лв. за заплати и нова техника в педиатричната болница

За дейности по Националната програма "Майчино и детско здравеопазване" 2014-2020 г. ще бъдат отпуснати до 2,2 млн. лева, от които 1,7 млн. лева са предназначени за Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" и 500 000 лева за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве, посочи още здравният министър.

"Вие знаете, че специализираната болница за детски болести се очертава като основен здравен консултативен център и е бъдещото ядро на новата детска болница", изтъкна министър Ананиев. По думите му грижата за здравето на децата става чрез инвестициите в бъдещите здрави поколения.




 
БГНЕС, БТА