/ iStock/Getty Images
Родители излизат на протест срещу Националната стратегия за детето
101522
Родители излизат на протест срещу Националната стратегия за детето
  • Родители излизат на протест срещу Националната стратегия за детето
Родители ще излязат на мирен протест против Стратегията за детето 2019-2030. Демонстрацията ще се проведе на 11 май, събота, от 17.30 часа пред сградата на Община Варна. 

Протест изкара навън недоволни родители заради проекта на Национална стратегия за детето

Събитието в морската столица е част от национални протести, които ще се състоят в събота в още 20 града на страната, сред които София, Пловдив, Шумен, Силистра, Русе, Бургас, Стара Загора и други. Те са инициирани в националната Фейбсук група „НЕ на Стратегията на детето 2019-2030”. 

Премиерът Борисов разпореди да спре работата по Стратегията за детето

Документът е спрян за работа, но все още неотхвърлен. При приемане и прилагане Стратегията за детето би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло, смятат противопоставящите й се варненски родители. 

Стратегията е написана в разрез с основния закон на република България - Конституцията, около нередностите в действията на социалните служби при извеждане на деца от семейната им среда, около провеждането на антисемейни и антибългарски политики под влияние на чужди интереси.

Ще бъдат ли отнемани деца заради един шамар?

„Ние не сме тук, защото няма да можем да си шамарим децата. Между другото забраната за телесно наказание я има в действащото ни законодателство. Ние нямаме реално нужда да ни бъде отново казвано, че няма право да посягаме на децата си. И предполагам, че всеки един нормално мислещ човек знае, че това не е решение”, заяви Михаела Берова, която е сред организаторите на варненския протест.  

 „Не сме толкова зрели, да за приложим една толкова либерална стратегия. Нашето общество не е стигнало до такъв момент, в който да кажем, че обективно ще има едни организации, които ще се грижат наистина за детето”, смята адвокат Петър Николов. Според него, приемането на Стратегията ще доведе до лавина от дела.

Организаторите на варненския протест заявиха, че са родители, които не са обвързани политически. Държат обаче всички политически сили да кажат какво е отношението им към стратегията и към промените за Закона за закрила на детето и как виждат решаването на проблемите чрез Стратегията на детето 2019-2030, отбеляза Павлина Тодорова.

Родители излизат на протест срещу Националната стратегия за детето
Дарик Варна

Какво още споделиха организаторите на протеста във Варна можете да чуете в аудио зоната.