Преговорите между синдикати и МВР-ръководство започват във вторник
Преговорите между синдикати и МВР-ръководство започват във вторник / cнимкa: Sofia Photo Agency
Във вторник започват преговори на синдикатите с ръководството на вътрешното министерство. Формулирани са 25 искания, каза председателят на полицейския синдикат Емил Рашев в предаването „Денят” на Дарик. Според него, увеличаването на полицейските заплати ще е предпоставка за повишаване на мотивацията на служителите в системата и за намаляване на корупцията. „При всички случаи ще искаме и актуализация на възнаграждението, но не искам да я поставям на първо място, защото знаем, че всички в България живеят зле и им е тежко”, каза още той.

Рашев уточни още, че Михаил Миков, притеснен от ограничения финансовите рамки на бюджета се опитва да въведе диференцирано заплащане, т.е. да отличи едно служители от други въз основа на техните длъжностни характеристики, натовареност, дори спрямо населеното място, в което работят. „Не искам априори да се отхвърля всичко това, но то трябва много внимателно да се обмисли и обясни на личния състав, за да не създава напрежение”м, заяви Рашев.

„Заплатата на един служител трябва да зависи от качеството на неговата работа, но преди всичко размерът на възнаграждението му трябва и да го стимулира”, смята бившият главен секретар на МВР Валентин Петров. „Как по един или друг начин се намират средства, за да бъдат увеличени заплатите и да получават несъизмеримо по-високи заплати хора от сферата на сигурността. В армията заплатите са с 30-35% по-високи отколкото в МВР, а с ДАНС ми е обидно да сравнявам”, обясни още той.

Повишението на заплатите не е лекарство за стреса на полицаите. Това каза в предаването „Денят” на Дарик бившия директор на Института по психология към МВР Бойко Ганчевски. „Те са стресирани не само от заплатите, които са значително по-ниски от тези в сходни служби в Европа, а и от това, че имат професионални неуспехи, особено при разкриването на тежки криминални престъпления, а оттам и повишаване агресията на населението”, отбеляза Ганчевски.