Представиха проекта за промени в НПК
Представиха проекта за промени в НПК / netinfo
Лекари, нотариуси, съдебни изпълнители и други професии, които са разследвани, ще получават забрана да упражняват професията до приключване на делото. Това предвиждат изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), представени от министъра на правосъдието Миглена Тачева на семинар в Боровец.

Нотариуси, държавни и частни съдебни изпълнители, лекари и други професии ще получават временна забрана да работят, ако им бъде повдигнато обвинение за престъпление, свързано със служебната дейност. Шофьори, участвали в катастрофи, пък ще получават забрана да шофират до приключване на делото срещу тях. Това ще става по искане на прокурора с решение на съда.

Досега от длъжност можеха да се отстраняват кметове, министри и други длъжностни лица, ако са арестувани за престъпление по служба, но не и конкретни професии. Причина за тази промяна са зачестили дела и сигнали срещу нотариуси и съдебни изпълнители. Мярката срещу шофьорите пък се налага, защото често те бягат след като са причинили тежка катастрофа и КАТ не може да им вземе книжката.

От последния вариант на НПК отпадат засега основните предложения на работната група в Министерство на правосъдието при съкратената съдебна процедура самопризнанията да не водят до автоматично намаляване на наказанието под минимума, което водеше до условна присъда, включително за тежки грабежи и кражби. „За какво самопризнание става дума, ако двама души са сгазени пред очите на много хора? Тогава самопризнанието само смекчава наказанието”, коментира заместник-министърът на правосъдието Бойко Рашков. Идеята обаче не се приела от адвокати и съдии.

Отпада и идеята автомобилите-веществени доказателства за престъпление незабавно да се връщат на собственика след оглед и фотографиране. С това се целеше да се прекрати многогодишното стоене на коли в полицейските дворове. Прокурорите обаче възразили с аргумента, че може година по-късно в колата да се открие неизвестен тайник, а адвокатите посочили, че колите не били бързо развалящи се стоки.

Пада и текстът, че адвокатите трябваше да уведомяват съда, че не могат да се явят по делата най-малко три дни предварително. Идеята бе да се дисциплинират многобройните отлагания на дела с болнични на защитниците. Прие се съдии и прокурори обаче да сигнализират адвокатския съвет и той да им налага дисциплинарни наказания.