Предлагат пътищата да се застраховат
Предлагат пътищата да се застраховат / netinfo

Пътищата да бъдат застраховани и в случай на катастрофи заради недобри пътни участъци държавата и общините да носят отговорност, това предложи депутатът от транспортната комисия Ваня Цветкова от БНД. На дискусия в парламента, тя съобщи, че ще внесе такива законодателни поправки.

Дискусията беше организирана от независимия депутат Светослав Спасов. Обсъдена беше необходимостта от законодателни промени за по-бързо изплащане на обезщетения на пострадалите при катастрофи. Адвокат Георги Вълков от Асоциацията за защита на застрахованите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия и Енчо Стефанов, чийто син Ивайло е в будна кома от 25 месеца след катастрофа както и самият Светослав Спасов разказаха за протакането на това дело и липсата на обезщетение:

Адвокат Георги Вълков каза, че за да се изплати обезщетение на момчето, застрахователят иска влязла в сила присъда.

„Това дете е в будна кома, кой плаща това. Недай си Боже да има фатален изход дори и след края на делото”, попита независимият депутат Светослав Спасов.

И аз, и съпругата ми сме безработни. Продадохме имуществото си – коли, движимо и недвижимо имущество. Оттук нататък не се знае какво и откъде, каза Енчо Стефанов. Той добави, че за лечението на сина му на месец плащат близо по 2000 лева.

„Не зная причината, поради която неговото дело се е забавило”, заяви Румен Гочев, прокурор от Върховната касационна прокуратура и посочи във връзка с просрочването на делата, че следователи с опит имат по няколко дела на година, а дознателите не могат да смогват, защото са затрупани с по 250-300 дела.