Предлагат от 1 януари 2012 г. да отпадне таванът на пенсиите
Предлагат от 1 януари 2012 г. да отпадне таванът на пенсиите / снимка: БГНЕС
Предлагат от 1 януари 2012 г. да отпадне "таванът" на пенсиите
25412
Предлагат от 1 януари 2012 г. да отпадне "таванът" на пенсиите
  • Предлагат от 1 януари 2012 г. да отпадне "таванът" на пенсиите

Таванът на пенсиите да бъде премахнат от 1 януари 2012 година, предлага консултативният съвет към социалното министерство, който работи по проблемите в пенсионната система. Предстои идеите да бъдат подложени на широк обществен дебат, като се предвижда реформите в системата да започнат от 1 януари 2012 година. Очаква се оттогава да се изплаща само действителният размер на пенсията за трудова дейност. Ако размерът на пенсията е по-нисък от определен гарантиран минимален размер, разликата да се изплаща от държавния бюджет чрез фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност", но на базата на подоходен тест.

Консултативният съвет предлага два варианта за реформи в системата. Социалният министър Тотю Младенов коментира, че първият е по-приемлив за ведомството, и обясни какво се предвижда.

Право на пенсия за стаж и възраст от началото на 2012 г. да се придобива при 40 години осигурителен стаж за мъжете, като сега е 37 г., и 37 години за жените, а сега е 34 г. е сега. Предложение е минималната възраст за пенсиониране да бъде 63 години за мъжете и 60 г. за жените, каза Младенов.

При този вариант от 2015 година поетапно ще се увеличава необходимият осигурителен стаж за жените с по 6 месеца всяка година и до 2020 ще се изравни със стажа за мъжете.

Вторият вариант предвижда повишаването на възрастта за пенсиониране за жените да започне от 2012 година с по 4 месеца на година до достигане на 63 години през 2019 г.

„При този вариант съветът предлага от 2021 година увеличаването на пенсионната възраст за мъжете и жените да става с по 4 месеца на година до достигане на 65-годишна възраст", обясни социалният министър.

Тотю Младенов допълни, че през тази година 60 на сто от разходите за пенсии се финансират от държавния бюджет. По думите му недостигът на средства е 4 млрд лева, които трябва да бъдат покрити с държавни средства.