/ netinfo
Правната комисия в НС отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Наказателния кодекс. Десетима от депутатите в комисията гласуваха "За" повторно приемане на текстовете, а само шестима подкрепиха мотивите на Радев.
 
Президентът върна закона за ново обсъждане малко преди НС да излезе във ваканция в края на миналата година. Става дума за текстовете за т.нар. таен арест. Според промените се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице.
 
В мотивите си държавният глава изрази още по-големи резерви за случаите, в които става въпрос за деца. Там сроковете бяха сведени до 24 часа.
 
Окончателно дали ще бъде отхвърлено президентското вето ще решават депутатите в пленарна зала.

Президентът наложи вето върху промените в Наказателния кодекс
 
По време на дискусията тезата на държавния глава бе защитена от проф. Емилия Друмева – секретар по правните въпроси в администрацията на президента, която подчерта пред депутатите, че той приветства усилията на законодателя в борбата срещу тероризма и усложнената престъпна дейност, но не възприема подхода му.

Спазването на високи стандарти за защита на основните права на гражданите е неизменна насока в развитието на европейските правни системи, смята проф. Друмева.
 
Подобни аргументи застъпи и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов, който се позова на две становища на Върховната касационна прокуратура, в които тя е застъпила същото мнение.

Цацаров: Промените в НПК, на които президентът наложи вето, трябва се прецизират
 
От Министерство на правосъдието защитиха промените.

Заместник-министър Евгени Стоянов подчерта, че те са вследствие на транспонирането на една от европейските директиви в областта на наказателното право, а предвидената временна дерогация ще се използва само при изключителни обстоятелства.
 
От БСП подкрепиха президентското вето. Народният представител Филип Попов коментира, че върнатите за повторно разглеждане разпоредби нарушават баланса между защитата на основни човешки права и интереса на държавата.

Според него липсата на конкретика за кои точно престъпления се отнася неуведомяването ще доведе до произвол.

Приеха промени в Наказателния кодекс без дебат
БТА, БГНЕС