Правителството официално предлага на Народното събрание да одобри проекта за удължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г., както и бюджетите на общественото осигуряване и на НЗОК. Това беше взето на извънредно заседание на служебния кабинет.

"Служебното правителство разработи разчети за бюджетната рамка за 2023 г. при различни допускания, но ги счита за неподходящи за предлагане в така създалата се политическа ситуация и приема, че благоразумната логика предполага в настоящата реалност да не се внасят в парламента основните бюджетни закони за 2023 г., като оставя този безспорно най-важен въпрос за решаване от редовно избрано правителство", обясниха от МС.

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където не получи подкрепата на всички социални партньори.

Това наложи извънредно събиране на кабинета.

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство как Гълъб Донев прави бюджет перо по перо". Така служебният премиер Гълъб Донев откри извънредното заседание на служебния кабинет, на което ще беше обсъдено удължителен закон за бюджета.

"Както е известно, колегите от министерство на финансите разработиха няколко сценария, включително варианти за цялостен проектобюджет за следващата година. Правителството се спря на така наречения удължителен закон за бюджета. Личното ми мнение е, че е време за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата", заяви министър-председателят.

"Управленската философия на едно правителство, излъчено от парламентарно мнозинство, намира израз в закона за бюджета. Отново ще припомня, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани", посочи още Донев. 

"Впрочем, любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди 3 месеца. Освен това имаме основателни опасения, потвърдени от миналогодишния ни опит, че в солидно и силно фрагментиран парламент, обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план. Голямата ми надежда е, че бюджетната процедура няма да затъне в дълга парламентарна процедура", каза още служебният премиер.

В същото време стана ясно, че БСП настоява служебното правителство да внесе проектобюджета за 2023 г.

"В противен случай няма да бъдат актуализирани минималната работна заплата, социалните плащания, пенсиите и ред други неща, които ще засегнат хората с най-ниски доходи", заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин.