Създават се условия да продължат социалните плащания. Това заяви служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. По време на днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който той е председател, Лазаров увери, че няма да има намаляване на социалните плащания с приемането на така наречения удължителен закон за бюджета за догодина. 

По време на заседанието служебният министър на финансите Росица Велкова припомни, че бюджетът е финансовият план на държавата, който е израз на управленската програма на управляващо мнозинство, каквото все още не е формирано. 

НСТС се събира: Властта и бизнесът обсъждат работното време, отпуските и помощите

По думите ѝ досега няма служебно правителство, в рамките на което да е приет закон за държавния бюджет на България за съответната година.

"На служебно правителство е приемана единствено актуализация на закона за държавния бюджет за 2021 г. през септември 2021 г"., посочи тя. 

Работодателите се обединиха около мнението, че удължаването на Бюджет 2022 към 2023 е единственият възможен вариант, тъй като там са заложени мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката, както и гражданите.

От КТ "Подкрепа" се обявиха против това решение. Според тях, това е най-лошият вариант от всички предложени в последните няколко седмици. "Според нас правителството трябваше да подходи по-смело и да предложи горещият картоф на законодателната власт за приемането на нов бюджет. За тях замразяването на минималната работна заплата, неприемането на актуализацията, АПИ, БАБХ, РЗИ и т.н. са ощетени също с ниски заплати, след като няма нови параметри, а остават същите като тазгодишните. КНСБ се присъедини към това мнение, че замразяването на доходите в условие на растяща инфлация не е оптимално решение.
 

Васил Велев
БТА


На днешното извънредно заседание на НСТС, правителството и социалните партньори обсъждат една единствена точка: Проект на Закон за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Според служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев така предложеният проектозакон ще даде „правна сигурност и ще гарантира правата на гражданите“. 

НСТС се свиква извънредно заради бюджета

Подкрепа за внесения законопроект изразиха представителите на работодателските организации. „Това е единственият правилен подход. Всякакъв друг подход крие много рискове, които са напълно неоправдани и излишни“, смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. 

Представителите на синдикатите за пореден път настояха за увеличение на доходите и изразиха несъгласие със запазването на минималната работна заплата на 710 лв.
 
БТА