Правителството и Общината заедно срещу проблема с боклука
Правителството и Общината заедно срещу проблема с боклука / netinfo
Кметът на София Бойко Борисов се изказва доста умерено и балансирано по темата за решаването на проблема със столичния боклук, затова се учудих от днешната реакция на президента. Това коментира в предаването „Денят” на Дарик общинският съветник от СОС Николай Стойнев от ГЕРБ.

Според него трайно решаване на въпросите за управление на отпадъците се крие в изграждането на съоръжения за третиране и депо за депониране на боклука. „В момента сме на крачка от началото на изграждането на такъв завод и имаме депо, което ще реши проблемите на София за десетки години напред. До края на годината трябва да бъде направена първата копка на това съоръжение”, отбеляза Стойнев. 

„Удовлетворението е в това, че най-после София ще има площадка, инсталация за управление и третиране на битовите отпадъци, която ще отговаря на всички европейски изисквания”, каза пред Дарик столичният общински съветник от БСП Христофор Христов. Той призна за забавяне в решаването на въпроса, но подчерта, че от страна на ЕС има компетентна експертна помощ, полагат се усилия и от еврокомисарите.

„Разработен е точен план, който утре ще бъде обсъден и подписан, с конкретните стъпки до края на годината и разписани в годините конкретни ангажименти на институциите – правителството и Столичен общински съвет”, допълни Христов.

И двамата столични общински съветници изразиха мнение, че се полагат общите усилия на правителството и на СОС за решаването на проблема с боклука.