Пращат Доган на съд заради „Цанков камък”
Пращат Доган на съд заради „Цанков камък” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пращат Доган на съд заради „Цанков камък”
31626
Пращат Доган на съд заради „Цанков камък”
  • Пращат Доган на съд заради „Цанков камък”

Ахмед Доган е извършил тежка политическа корупция, конфликт на интереси и е в икономическа зависимост от частни структури. Това е основният извод в доклада на парламентарната комисия за борба с корупцията по случая с хонорара на лидера на ДПС от 1 млн. евро за хидровъзел "Цанков камък".

Комисията изпрати доклада с това заключение на Върховния административен съд.

На извънредното заседание на комисията имаше кворум, въпреки че депутатът от ДПС Камен Костадинов поиска отлагане за септември, тъй като Доган не се е запознал с констатациите на доклада. Останалите членове обаче решиха, че като депутат, той е имал 4 месеца да направи това.

Председателят на комисията Димо Гяуров заяви, че от Ахмед Доган е поискано да даде предмета на договора му и какво е свършил по него, но той не го е предоставил. Гяуров коментира, че Доган играе 20 години по главата на българския народ и че е време нещата да си дойдат на мястото.

Николай Коцев от ГЕРБ каза, че нещата няма да спрат дотук и през септември комисията ще продължи с договорите на Доган за получените суми, за платения ДДС и за това дали има търговия на влияние от негова страна.

Ето и констатациите на доклада, според които основните нарушения на лидера на ДПС са:

В декларация той е бил длъжен да посочи данните за свързани лица по Закона за конфликт на интереси, по дейността на които той има частен интерес. Свързани лица са и физическите, и юридическите лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономическа или политическа зависимост, което поражда основателни съмнения за неговата безпристрастност и обективност. Безспорно е, че "Минстрой холдинг" и Институтът по строителство и минно дело са юридически лица, по отношение на които Доган се намира в икономическа зависимост. Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да се получи колосална за мащабите на държавата ни цена, Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира в декларацията си за конфликт на интереси пред Народното събрание. Ахмед Доган не е съобщил информацията за свързани лица и по този начин е затаил истина, която дефинира частен интерес, а по този начин е укрил информация от обществото. Създадена веднъж, зависимостта не е времево ограничена, констатира още докладът. Решенията за важните за страната ни проекти са се вземали не по установения институционален ред от министрите на заседание на кабинета, а от съвета на коалицията, което е противоконституционно. Този въведен противоконституционен ред за вземане на решения по всички важни за страната ни въпроси прави особено опасна съществуващата икономическа и политическа зависимост на Доган и дава основание да се заключи, че е налице политическа корупция от негова страна.

Камен Костадинов от ДПС окачестви всичко това като политическа атака.