Огънят, който два дни бушува край Лесово успя да премине река Тунджа и стигна до село Присадец, чиито жители бяха изведени, предава NOVA.

Под контрол е ситуацията с пожарите в страната (ВИДЕО)

Взето е решение за евакуация на хората. Част от тях остават в кметството на съседното село Радовец. Борбата на огнеборците с пламъците продължи през цялата нощ и те успяха да спасят населеното място. Пожарите в областта обаче са ежедневие. Само преди дни стихията  влезе в къщите в съседното село Филипово. 

„Силният до ураганен вятър на моменти беше причината огънят да прехвърли река Тунджа и да премине на територията на Хасковска област. Добрата новина е, че успяхме да спасим село Присадец.

Много е трудно, местността е пресечена. Ще получим помощ за гасенето и от военните”, заяви областният управител на Хасково Стефка Здравкова. Към обяд огнената стихия бушува в близост до свиленградските села Маточина и Варник.

Бедствено положение в четири общини заради огромни пожари

Задачата на пожарникарите е тези населени места да бъдат опазени. Проблеми обаче създава бурният вятър със скорост над 150 км/ч. Пламъците са успели да навлязат, макар и минимално, на турска територия. В северна посока пожарът се развива към село Устрем, където хеликоптер участва в гасенето.

На място е съсредоточен огромен ресурс от цялата страна. На помощ днес се включват и военните. „Вчера в пет-десет села възникнаха пожари по дворове, в къщи. Ако хората не спрат да палят огън  в населените места, прогнозирам, че днес може да изгори някое село. Нямаме автомобили, с които да реагираме”, коментира директорът на ОДПБЗН - Хасково Николай Вълчев.

Сред основните задачи е и опазването на граничните съоръжения. Представители на „Гранична полиция” са на място и извършват обиколки. 
nova.bg