Пожарът в Харманлийско е под контрол
Пожарът в Харманлийско е под контрол / БГНЕС

Пожарът край харманлийските села Изворово и Дрипчево е под контрол, което ще рече, че не се разпространява неконтролирано. Това съобщи за Агенция „Фокус" шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той допълни, че няма опасност за населението в близките населени места.

„На практика организацията, която е създадена, взе превес над пожара. Смятаме, че нещата са под контрол", посочи той и допълни, че действията на екипите по погасяване на огъня ще продължат през цялата нощ и в понеделник.

„Нещата се владеят. Организацията, която е направена тук на място, е дала резултати. Въпреки всичко оставаме бдителни през цялата нощ. Площта на пожара е огромна и винаги можем да се натъкнем на някоя изненада", обясни Николай Николов.

Жега и силен вятър затрудняват гасенето на пожара в Сакар планина

Пламъците погълнаха над 45 хиляди декара площ, предимно гори, пасища и лозя. За да овладеят пожара, на място бяха над 15 противопожарни автомобила, от сутринта непрестанно облитания правеше и хеликоптер, две тежки верижни машини прокарваха просеки между Изворово и Черепово. На терен бяха служителите на горските и ловни стопанства, над 30 военни от хасковското формирование също от неделя сутринта се бориха със стихията.

Пожарът в Харманлийско е под контрол
netinfo

Общо срещу огъня са изправени над 200 души от институциите и доброволци от селата. От снощи полицията работи за установяване на причините за пожара. Едно от огнищата е тръгнало от соларен парк, близо до Оряхово. Вероятната причина е авария в инсталацията. Там са унищожени 600 декара от съоръженията на соларния парк. От противопожарната служба уточниха, че това не е първото запалване в този парк. Такива инциденти се случвали почти всяко лято.

Фотоволтаичен парк изгоря при големия пожар в Харманлийско

В същото време са пламнали огнища и в пасища, вероятно при почистването им. Все още няма задържани за пожарите. Полицията работи със заподозрени земеделски стопани, които са били в района с машини за почистване на пасища. Разпитите продължават.