Потвърдиха присъдите на Телбизов и съучастниците му
Потвърдиха присъдите на Телбизов и съучастниците му / снимка: DarikNews

Върховният касационен съд потвърди присъдите  на пазарджишкия Окръжен съд по делото за пране на пари срещу Петър Вергиев и Васил Телбизов. Според решението, в полза на държавата се изземват 120 200 евро от Вергиев, общо 4 200 евро от свидетели и 50 000 лв., предадени от представител на фирма.

 

Двамата бяха осъдени да заплатят в полза на държавата 210 000 лв., които са предмет на престъплението. Петър Вергиев беше заловен на 17 март 2006 г. в Пазарджик при сключване на сделка по закупуване на недвижими имоти, окачествена от полицията като опит да се изперат пари, добити от сводничество. Общата стойност на сделката беше 500 хил. лв. Същия ден в София беше хванат Васил Телбизов, който по това време изтърпява присъда. Той  е бил с автомобил, три мобилни телефона и 17 хиляди евро в брой. Полицията съобщи, че по GSM-ите той е ръководел сключваните в Пазарджик сделки.

 

Пазарджишкият Окръжен съд призна Телбизов и Вергиев за виновни и им наложи 4-годишни ефективни присъди. Двамата ще бъдат върнати във Франция, където ще бъдат съдени по обвинения в склоняване към проституция и трафик на жени. Преди по-малко от месец името на Телбизов бе замесено в случая на убитите сестри Белнейски. По разпореждане на столичната прокуратура му бе взета ДНК проба в края на месец януари. Васил Телбизов е давал и показания във връзка с разследването на убийството на Росица и Христина.