/ iStock/Getty Images
Много партии и политически лидери излязоха със становища и коментари във връзка с наложените от САЩ санкции срещу българи и фирми. 

Ден по-рано Министерството на финансите на САЩ наложи санкции заради корупция, подкупи и финансови престъпления и незаконно придобиване на активи, на бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на агенцията Красимир Томов. Санкции са наложени и на свързани с тях фирми и лица.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че няма фирми, нито пък общ бизнес с Делян Пеевски, а ГЕРБ никога не са получили пари от Васил Божков

"Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков", подчерта Борисов.

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел и стотинка от Божков (ВИДЕО)

Той посочи, че ГЕРБ подкрепят мерките на финансово министерство на САЩ и очакват и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока. 

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира наложените от САЩ санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков в прифила си във Фейсбук.

Трифонов: Санкциите на САЩ посочват корупцията по най-високите етажи на властта

"Гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция на САЩ. Защото всичко, което е написано в доклада на Министерството на финансите на САЩ, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците. Още преди 8 години хиляди граждани в десетки градове заявиха своето отношение и позиция спрямо Делян Пеевски. И твърдо отстояваха своето отношение и позиция над 400 дни", написа Трифонив.

По думите му американските санкции са протегната приятелска ръка от наш партньор.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова санкциите, наложени от САЩ, са сериозен сигнал наложен от отвън, но недостатъчен. 

"Актът, подписан от президента Байдън поставя за нас 3 въпроса. Защо трябва САЩ и все някой друг отвън да ни казва какво да правим? Очевидно правоохранителните органи през годините не са си свършили работата, за да получаваме отвън такива санкции. Вторият въпрос е към г-н Иван Гешев - на база на тези данни да започне мащабни разследвания на посочените случаи за корупция и този път да се стигне докрай. Третото и може би най-важното - този сигнал, който ни се изпраща от там е не просто антикорупционен, той е и политически. За всички ни е ясно, че такива обвързаности и такива корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция. Трябва да се покажат онези политически сили и фактори, които създадоха и поддържаха през годините този модел", изтъкна Нинова. 

Нинова: Защо трябва САЩ и все някой друг отвън да ни казва какво да правим

По думите ѝ от БСП винаги са гледали на отношенията между България и САЩ през призмата на българския национален интерес. Лидерът на БСП определи санкциите, наложени на физически лица и на фирми, като сериозен пример за борба с корупцията и паралелната държава в България. 

ДПС излезе с официална позиция до медиите, заявявайки, че очакват факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ за санкциониране на български граждани, като дотогава остават солидарни с личната позиция на Делян Пеевски.

ДПС: Очакваме доказателства от САЩ, дотогава оставаме солидарни с Пеевски

От партията изразиха вяра, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права.

"ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България. Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. ДПС насърчава всички да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция", допълват от партията.

Според съпредседателя на „Демократична България”  Христо Иванов санкциите са "приятелски жест от страна на американското правителство, което отговаря на голямото гражданско пробуждане в България”. 

Христо Иванов за санкциите: Приятелски жест от страна на САЩ

„Българското общество показа нетърпимост към системната политическа корупция и нашите американски приятели, новата администрация във Вашингтон, отговаря на тези очаквания. Приветстваме тяхното действие”, заяви Иванов.

Председателят и лидер на коалицията "Изправи се.БГ" Мая Манолова също изказа мнението си за санкциите от страна на САЩ. Тя ги определи  като "зелена светлина и подкрепа за борба с корупцията в България".

Манолова определи санкциите на САЩ като „зелена светлина“ за борба с корупцията у нас

"Това е поредният знак от международната общност, че липсва резултатна борба с корупцията. Излиза така, че хората искат, но институциите – не достатъчно – да изкоренят кражбите и източването на милиарди от бюджета. Хората искат да видят носене на отговорност", написа Манолова в профила си във Facebook.