Моите отношения с Пеевски са само политически, заяви Борисов
Бойко Борисов няма фирми, нито пък общ бизнес с Делян Пеевски, а ГЕРБ никога не са получили пари от Васил Божков. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг.

След санкциите на САЩ: Илко Желязков е излязъл в отпуск

"Няма да изброявам, но само искам да напомня защо ме избраха за главен секретар, кмет на София и след това десетки пъти на избори. Именно заради борбата с корупцията, за която сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Моите отношения с Пеевски отдавна съм ги изяснил и те са само политически. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков", посочи Борисов.

Пеевски съм го виждал преди месеци, само политически срещи съм имал с него, те винаги са били свързани с местните райони, където сме подпомагали, подчерта Борисов.

Радев: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

Той коментира санкциите, наложени от САЩ на Делян Пеевски, Васил Божков и на 64 фирми.

Подкрепяме мерките на финансово министерство на САЩ и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока, каза още той. "Миналата година с президента Тръмп, с републиканското правителство, където присъства и сегашния посланик на САЩ, с вицепрезидента и държавния секретар сме обсъждали всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите ни интереси по тези проекти – България и САЩ и всички наши съседи. Превъоръжаването на армията с новите F-16. Само месец преди да напуснем управлението подписахме два стратегически меморандума – по 5G и по стратегическата отбрана. Винаги като партия ние сме поддържали възможно най-добри отношения с колегите от САЩ. Затова подкрепяме мерките на тяхното финансово министерство и очакваме и нашите правораздавателни органи да продължат в тази посока на базата на информацията, на разследванията, на фактите и доказателствата. По-скоро ми е чудно как бихме определили такъв цитат на президента Румен Радев от 9 юни 2020 г.: “Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“, посочи Борисов.

"Ако трябва да поемем вина за нещо, това е за нашия зам.-министър Манол, който е член на ГЕРБ. Когато избухна скандалът с къщите за гости, той беше отстранен като зам.-министър изтеглен от партията. Точно по времето на нашето управление бяха арестувани министри и се влизаше в Министерства", допълни той.

Той изказа мнение и за последните събития в Българската банка за развитие. "БСП е световният шампион по унищожаване на банки. Дали някой сега не се е огледал и в ББР, дали някой не иска сега да разклати тези служители? Дали няма такъв сценарии", попита Борисов.

Петков: Искането за проверка на Българската банка за развитие е внесено в БНБ

Борисов се прекръсти и заяви, че само един път в живота си е пипал златно кюлче и това е било в Държавния резерв.

„Аз като женен човек бих искал да започна с това как набедиха едно момиче. Не само, че е набедена. Аз никога в живота си не съм я виждал и чувал. Представете си как това момиче говори с приятелите и семейството си. Тук бих задал въпроса защо на базата на компромат унижиха това момиче”, коментира още Борисов.