Полицията очаква провокации срещу властта в Пловдив
Полицията очаква провокации срещу властта в Пловдив / снимка: Виктор Кадири

Очаквам провокации по време на зарята по случай 6-ти септември, призна директорът на Областната дирекция на МВР комисар Ангел Рангелов. Той отказа да посочи с какви оперативни данни разполага и добави, че ексцесии могат да бъдат провокирани само от пияни граждани. Полицията е взела необходимите мерки и ще използва всички разрешени от закона начини да предотврати безредици и стълкновения пред паметника на Съединението в събота вечерта. Тогава за тържествения митинг пристигат президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и председателят на Народното събрание Георги Пирински.

От Атака и ДСБ обаче се заканиха да организират протести срещу присъствието на властта заради „корупционното управление и излагането на България пред ЕС, който ни затвори част от фондовете си”. ДСБ отказаха да посочат формата на протеста си извън декларациите за уволнение на правителството, които ще раздават в 5 пункта заедно с ГЕРБ и СДС. Ще бъде цивилизован протест, каза членът на националното ръководство на ДСБ Даниела Желязкова, но отказа конкретика. Сборният пункт на членовете на “Атака” е пред аптека “Марица” в близост до паметника на Съединението, но и техният лидер в Пловдив Тодор Христев отказва отговор на въпроса дали се канят да освиркват властта.

От кметската партия ВМРО, която в 18 часа в събота организира шествие по Главната до паметника на Съединена България, отрекоха да планират ранно запълване на площада с цел да отрежат достъпа до официалните лица на готвещите се да ги освиркват. И в предишни години наши членове и симпатизанти от цяла Южна България идват за зарята в Пловдив, но да се говори, че ще правим “охранителен кордон” е абсурд, каза Илко Илиев от ВМРО. Ще намерим начин да си проправим път до паметника, край него има място за всички, коментира местният лидер на “Атака” Тодор Христев.

„Не оспорваме правото на гражданите да протестират, но няма да допуснем безредици и провокации на този празник, който трябва да ни обединява”, заяви комисар Ангел Рангелов. Днес той и началникът на отдел “Охрана на обществения ред и превенция” комисар Тодор Гребенаров взеха участие в съвещание в общината, на което бяха обсъдени всички необходими мерки за осигуряването на реда по време та празненствата в събота.

Новини от Пловдив