Подписваме с Франция договор за стратегическо партньорство?
Подписваме с Франция договор за стратегическо партньорство? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Сергей Станишев ще бъде първият министър-председател, който ще бъде приет от френския президент Никола Саркози като председател на Европейския съюз. Срещата ще се състои на 4-ти юли в Париж, съобщи френският посланик у нас Етиен дьо Понсен на съвместна пресконференция с министъра на външните работи Ивайло Калфин. На нея Понсен поясни, кои ще бъдат 4-те приоритета на Франция като председател на Съюза.

Посланикът на Франция поясни, че срещата между Сергей Станишев и Никола Саркози може да бъде добър повод за подписване на договора за стратегическо партньорство, който бе договорен при посещението на френския президент през миналата година.

„България играе една много позитивна роля за стабилизация в региона на Балканите и Франция желае да засили именно това сътрудничество”, добави френският посланик.

Във връзка с очаквания доклад на ЕК за напредъка на България Етиен дьо Понсен заяви, че той ще бъде готов на 23 юли и ще бъде обсъден на предстоящия Съвет на външните министри. По думите му процедурата му няма да бъде по различна от тази при последния доклад и допълни:

„Докладът на комисията, предложения на председателството, обсъждания в рамките на Съвета и приемане с консенсус на съответните мерки”.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин подчерта, че е изключително доволен от факта, че точно в този момент Франция приема председателството на ЕС.

„Франция е една от страните, които мисля, че най-добре може да проправи пътя за някои сложни решения на ЕС именно като се основаваме на голямата европейска идея”, добави Калфин.