Под ръководството на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в рамките на работна среща в Съдебната палата в гр. София бе обсъдено противодействието на нелегалната миграция.

В нея участваха главният секретар на МВР Петър Тодоров, ръководители на национални служби в МВР, представители на ръководството на Агенция "Митници“, както и Крис Фаримонд и Крейг Търнър от Националната агенция за борба с престъпността (NCA) на Кралство Великобритания. От страна на прокуратурата участие взе и Мария Павлова, заместник на главния прокурор, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Министър Славов ще предложи на ВСС да спре процедурата за избор на нов главен прокурор

Главният прокурор акцентира върху необходимостта от комплексен подход за спиране на мигрантския натиск над страните от Европейския съюз и Великобритания. Борислав Сарафов подчерта, че съвместно с турската страна българските власти са решени "да затворят границите за нелегалните мигранти“.

Акцент в разговора бе поставен и върху необходимостта от актуализация на законодателството, което да позволи налагането на по-тежки и ефективни наказания за организаторите и участниците в нелегалните канали за трафик на мигранти.

Представителите на българските и британските правоприлагащи и правоохранителни органи се ангажираха да засилят своето сътрудничество в областта на борбата с трансграничната организирана престъпност.
Агенция "Фокус"