През настоящия ловен сезон рискът от инциденти е много по-висок заради засиления миграционен натиск в района. Това съобщи кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов, който е и председател на Ловно-рибарското сдружение „Странджа“.

Заради мигрантите: Огромни незаконни сметища има край българо-турската граница

По думите му, евентуалното присъствие на мигранти около българо-турската граница по време на ловните излети е силно притеснително, тъй като в района има над 600 ловци. „Имаме 14 ловни дружинки само в нашето сдружение, в което членуват близо 500 ловци. Имаме и частно сдружение – Болярово, Денница и Камен връх, в което има още 140 души“, каза Христов.

За опасността са сигнализирани председателите на ловните дружинки и отговорните институции – Гранична полиция и Службата за контрол на общоопасните средства към Областната дирекция на МВР в Ямбол. Кметовете и наместниците на селата в цялата крайгранична община също са инструктирани при забелязване на мигранти своевременно да подават сигнали на тел. 112.

Заради мигрантския натиск: Частично бедствено положение в три области

До 23 октомври в общините Елхово и Болярово в област Ямбол е в сила бедствено положение. То беше обявено заради засиления миграционен натиск и свързаната с него необходимост от спешни ремонти на горските пътища.
БТА