"Огромни незаконни сметища са образувани край българо-турската граница в района на Болярово вследствие на засиления мигрантски натиск.

Предстои да бъде сигнализирана Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора", съобщи на брифинг кметът на крайграничната община Христо Христов. 

Купчини с отпадъци се разпростират на големи територии в землищата на боляровските села Крайново и Странджа. Проверява се и сигнал за сметище край село Воден.

За да избяга от полицията: Трафикант на мигранти скочил в движение от колата си

„Това са отпадъци от спални чували, дрехи, обувки, бутилки, чанти и всичко, което можете да се сетите, че мигрантите носят със себе си, когато тръгват да пресичат границата“, каза кметът.

"Местната управа настоява Регионалната дирекция „Гранична полиция“ да предприеме незабавни мерки. В общината преди дни беше обявено и бедствено положение за извършване на спешен ремонт на горските пътища около границата, във връзка със засиления мигрантски натиск", припомни той.

„Сега сме в бедствено положение. Да поискат някакви пари, да направят организация и да ги извозят“, призова той. Кметът подчерта, че проблемът с незаконните сметища в района е възникнал след закриване на граничното полицейско управление в Болярово.

Писма с искане за възстановяване на структурата са изпратени до президента, министър-председателя и министъра на вътрешните работи в служебното правителство, и областния управител на Ямбол. 

„Структурата беше закрита, без да има определени мотиви. Тази зона за отговорност от 38 км за мен си остава един разграден двор. Казвам го с отговорност и заставам зад думите си“, коментира Христов.
БТА