/ Thinkstock/Getty Images
Над 98% от автомобилите в България вече с редовна застраховка "Гражданска отговорност", съобщи Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН). По думите й хората сключват тази задължителна застрахова, защото МВР вече може да отрегистрира колите, които я нямат.
 
Половин милион коли без "Гражданска отговорност"

Владимир Савов, член на Комисията, посочи, че около 90% от жалбите са свързани с автомобилните застраховки, най-вече с размера на плащаните обезщетения. КФН не може да се произнася по размера на обезщетенията, те са предмет на гражданското право, ние можем само да проверим дали застрахователните компании спазват нормативната уредба, пояснни той.

"Препращаме недоволните клиенти към помирителните комисии на Комисиите за защита на потребителите и към съда за решаване на подобни спорове", уточни Савов.
 
Месечна "Гражданска отговорност" за мотори и каравани

Комисията за финансов надзор осъществява контрол върху активи на стойност 28,7 млрд. лева, посочи Карина Караиванова, председател на надзорния орган.

Запитана за позицията на КФН относно спор за обезщетения между бюро "Зелена карта" и две български компании, Караиванова заяви, че Комисията има своите механизми за въздействие и няма да позволи да се нарушава Кодекса за застраховането.
БТА