Мартин Димитров: Месечната Гражданска отговорност е справедлива мярка
Мартин Димитров: Месечната Гражданска отговорност е справедлива мярка / БГНЕС, архив

Месечната "Гражданска отговорност" за сезонните превозни средства е на първо място справедлива мярка - всеки да плаща толкова, колкото ползва. Но тя ще доведе и до по-висока събираемост. Това каза пред БНР народният представител от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров.

"Има възможност на всякакви периоди да се плаща - т.е. да има "Гражданска отговорност" от един месец, от два месеца, от три месеца, от шест месеца и така до една година", обобщи той промените в Кодекса за застраховането, които той, колегата му от РБ Петър Славов и народни представители от ГЕРБ внесоха миналата седмица в деловодството на Народното събрание.

Месечна "Гражданска отговорност" за мотори и каравани

До нуждата от тези промени се стигна след като от началото на тази година влезе в сила новият Кодекс за застраховането. Той предвижда автоматично спиране от движение (дерегистрация) на превозни средства, които нямат заплатена застраховка "Гражданска отговорност".

Още тогава Димитров и Славов предупредиха, че ощетени от тези текстове ще бъдат собствениците на т.нар. сезонни превозни средства - мотори, мотоциклети, кемпери и каравани, които се използват само през летния сезон. Приетите промени означават, че тези превозни средства ще бъдат задължително дерегистрирани всяка година, а отговорните институции - МВР и КАТ, все още не са уточнили по какъв начин и кога ще бъде въведена и автоматичната регистрация, която по предложение на двамата депутати също беше записана в КЗ.

РБ предлага 6-месечна "Гражданска отговорност" за каравани и мотоциклети

През март тази година Димитров и Славов внесоха сходен законопроект, който за съжаление вече пети месец отлежава в деловодството на Народното събрание.

"Именно затова внасяме тези нови текстове. Постигнали сме единомислие по темата с колегите от управляващото мнозинство и вярваме, че скоро законодателната ни инициатива ще стане реалност", коментира Мартин Димитров.