Половин милион коли без Гражданска отговорност
Половин милион коли без Гражданска отговорност / БГНЕС, архив

Над 500 хиляди са автомобилите, които нямат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това сочат данните на Българската асоциация на застрахователните брокери към края на юни, пише "Сега". По информация на МВР, актуална към юли, регистрираните автомобили в България са над 4.130 милиона, т.е. 13% не са направили задължителната застраховка.

Мартин Димитров: Месечната "Гражданска отговорност" е справедлива мярка

А в последните дни тръгнаха традиционните за началото на октомври прогнози за поскъпване на "Гражданската отговорност". Изпълнителният директор на една от застрахователните компании у нас - Стоян Проданов, коментира пред NOVA, че се увеличават обезщетенията, които застрахователите плащат, а това можело да наложи вдигане на цената на полицата с 5-10%.

"През следващите години цената ще върви нагоре, въпросът е с какво темпо ще става това. Лимитите се вдигат, освен това и съдилищата присъждат все повече и все по-големи обезщетения и тези средства трябва да бъдат събрани от застрахованите лица", обясни прогнозата си Стоян Проданов.

Месечна "Гражданска отговорност" за мотори и каравани

Застрахователите заделят и за вноски в Гаранционния фонд по автозастраховката "Гражданска отговорност" заради покриване на щети при катастрофи и произшествия с участието на автомобили, за които не е платена задължителната полица. Освен това има много българи, които работят в чужбина и карат колите си в страни от ЕС, но със сключена у нас застраховка. "Това също се отразява на размера на обезщетенията, които в чужбина са по-големи", обясни застрахователен експерт.

Повечето застрахователни компании и брокери не коментират официално дали ще има по-високи цени. Вчера от асоциацията на застрахователните брокери обаче предупредиха, че ако има поскъпване, делът на застрахованите със сигурност ще намалее отново.