Традиционно хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция
Традиционно всяко лято хиляди българи стягат куфарите за Гърция или Турция. Очакванията са около 650 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка, а около 310 000 да почиват в турските курорти.
 
За юли, например, цените на стаите в пансион започват от 5 евро, а в хотели с пет звезди - от 69 евро, провери NOVA.
 
Без майтап: 1100 лева на човек за лятна почивка в България!?

Но къде морето ще ни излезе по-евтино? Ако до преди години за лев получавахме една турска лира, сега вече можем да получим почти три. От началото на годината валутата в Турция загуби над 20% от стойността си спрямо долара и еврото. Напук на очакванията за по-евтини пътувания заради по-евтината лира обаче, туроператорите не намаляват цените. Първо, защото не продават пакетите в лири, и второ, защото повечето резервации са направени много преди сериозния срив на валутата на съседите.
 
От кризата обаче печелят хотелиерите в турските курорти. Засега обаче плюсовете не се отразяват в цената на нощувките. За туристите с евро в джобовете храната в ресторантите, екскурзиите и посещението на различни забележителности са повече от изгодни.
 
Българска работа: Ще си вкараме ли автогол и това лято?

По-евтиният пазар при съседите активизира алъш вериша в много от градовете край границата. Това даде тласък и на туризма. Всяка седмица хиляди туристи тръгват от международната автогара в София към турските курорти. Първите групи заминаха още в началото на май, а само след дни се очакват едновременно към турските курорти да тръгват десетки автобуси с българи. Очаква се много силен сезон.
 
Завръщането на туристите в турските курорти веднага тласна цените на почивките нагоре - минимум с 10-15%. Най-предпочитани остават хотелите в Кушадасъ, Дидим, Бодрум, Мармарис и Анталия.
 
По-солено се очертава морето в Гърция. За да достигнем до плажовете на съседите, пътуването ще ни струва много повече, защото, за да заредим, ще се наложи да бръкнем много по-дълбоко в джоба си. Сега цената на литър бензин минава 1,50 евро. Прогнозите на експертите са, че в пика на сезона по островите ще зареждаме и за 2,5 евро.
 
Още преди скъпите горива да се отразят на туризма, почивките тръгнаха нагоре. Пакетите са основни за 7 нощувки със закуска и вечеря.
nova.bg