По-кратка ваканция за учениците по Коледа, по-дълга през пролетта
По-кратка ваканция за учениците по Коледа, по-дълга през пролетта / снимка: sxc.hu
По-кратка ваканция за учениците по Коледа, по-дълга през пролетта
74061
По-кратка ваканция за учениците по Коледа, по-дълга през пролетта
  • По-кратка ваканция за учениците по Коледа, по-дълга през пролетта

Ясни са ваканциите на учениците за следващата 2014/2015 учебна година. Според проектът за определяне на ваканциите, качен на страницата на образователното ведомство Коледната почивка на учениците ще бъде с 4 дни по-кратка от миналогодишната. През пролетта обаче ваканцията ще е по-дълга - 12 дни и ще продължи от 2 до 13 април 2015 година.

Според проекта на Министерство на образованието първата ваканция на учениците ще е есенната. Тя ще продължа от 31 октомври до 2 ноември включително. Следващата почивка, предвидена за учениците е около Коледа и Нова година. Тогава ще има 12 неучебни дни, което е с 4 дни по-малко от миналата учебна година. Ваканцията ще бъде от 24 декември 2014 г. до 4 януари 2015 г. включително. Зимната ваканция отново ще бъде 4 календарни дни - от 31 януари до 3 февруари 2015 г. включително.

Вторият учебен срок започва на 5 февруари. Пролетната ваканция ще е по-дълга от миналата година. За учениците от I до XI клас тя ще е 12 календарни дни - от 2 до 13 април 2015 г. включително. През тази учебна година тя беше 9 дни. Дванадесетокласниците по традиция са с различни ваканции от останалите ученици - тяхната пролетна ваканция ще бъде от 8 до 13 април.

Учебната година за зрелостниците ще приключи на 14 май 2015 година. Първолаците ще завършат на 21 май, на 29 май пък завършват учениците от втори до четвърти клас.

По традиция учениците от пети до осми клас излизат във ваканция на 15 юни. 30 юни е краят на учебната година за учениците от девети до единадесети клас.

Определени са и датите за Държавните зрелостни изпити на 12 клас и Националното външно оценяване след седми клас.

На 20 май 2015 г. ще е матурата по български език и литература, както и изпитът по същия предмет след VII клас. На 22 май ще се проведат втората задължителна матура, която е по предмет по избор на абитуриента, и изпитът по математика за седмокласниците, показва проекта на Министерството на образованието.