Пловдивският съд отново ще гледа делото „Белнейски
Пловдивският съд отново ще гледа делото „Белнейски / Sofia Photo Agency, архив
Пловдивският съд отново ще гледа делото „Белнейски"
60871
Пловдивският съд отново ще гледа делото „Белнейски"
  • Пловдивският съд отново ще гледа делото „Белнейски"

Седем години след убийството на сестрите Белнейски делото отново ще се гледа пред Пловдивския апелативен съд. Причината е, че върховните магистрати намериха пропуски в доказателствата. Лазар Колев е единственият обвиняем и осъден на доживотен затвор, без право на замяна, за убийството на Росица и Христина.

Обезобразените тела на сестрите Белнейски от Пазарджик бяха открити на 31 януари 2006 г. в местността „Грамадите" между Брацигово и Пещера от местен козар.

Лазар Колев и до днес твърди, че никога не е виждал момичетата и че е невинен. Следователят по делото Веселин Мартински е категоричен, че Колев е убил и двете сестри, а съучастникът му, който на този етап е неизвестен, е изнасилил по-малката сестра Христина.

В рамките на заседанията предстои изслушване на петорна арбитражна комплексна експертиза, освен нови свидетели ще бъде преразпитан и ключовият свидетел по делото Владимир Славов-Иширковеца. Ще бъде представена справка от мобилен оператор за това с кой е говорил последно в петък вечерта на 27 януари Лазар Колев и с кой - за първи път в събота сутринта на 28 януари 2006 г.

В събирането на доказателства по случая „Белнейски" няма съществени пропуски. Така смята следователят по случая Веселин Мартински. По думите му са пропуснати някои „моменти".

Фани Белнейска не е убедена, че убиецът на дъщерите й е Лазар Колев и за това поиска нов процес, твърди адвокат Марин Марковски, който защитава Лазар Колев. Жената обаче е категорична в изказванията си и заявява, че е убедена, „че Лазар Колев е убиецът на дъщерите ми".

Един от обвинителите срещу Лазар Колев ще бъде апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, който като окръжен прокурор на Пазарджик ръководеше разследването до 2009 г. Преди дни Лазар Колев заяви в интервю за Дарик, че защитата му ще поиска отвод на прокурор Даскалов. Самият Лазар Колев вярва, че ще излезе на свобода след заседанията на Пловдивския апелативен съд.

Делото е насрочено за 29 и 30 януари. Има вероятност обаче заседанията да бъдат отложени, тъй като петорната експертиза все още не е готова, научи Дарик.