Плевнелиев: Спя спокойно, действах бързо и по закон
Плевнелиев: Спя спокойно, действах бързо и по закон / снимки: БГНЕС

Като държавен глава си свърших добре работата, спазих и Конституцията, и закона, действах бързо. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за ЦИК, предаде БГНЕС.

Плевнелиев заяви, че има много въпроси, на които авторите на Изборния кодекс трябва да отговарят. Защо се бавиха една година и го направиха в последния момент, кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат. Да има избори 3 в 1 през 2014 г.

„Аз бих попитал юридическата мисъл в българския парламент - има ли България двукамарна ЦИК, кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взема решения и функционира”, обърна се президентът.

Според него това са „толкова елементарни въпроси”, които ще дадат и отговор на въпроса, че някой се опита с прекалена креативност да създаде проблем, „какъвто не би следвало да има”.

Плевнелиев обясни, че в ЦИК трябва да има баланс, който включва и ръководството, защото комисията не е двукамарна и ръководството й не е изключено от баланса. „Не съм юрист, но попитах десетки юристи и професори и те казаха, че държавният глава е спазил Конституцията и закона. Аз спя спокойно, действах бързо и по закон. Надявам се парламентът най-после да се фокусира върху една позитивна кампания на предстоящите евроизбори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси. Вярвам, че лично аз допринесох с действията си за спазване на Конституцията и закона”, подчерта държавният глава.

Плевнелиев Спя спокойно действах бързо и по закон
netinfo

Президентът Росен Плевнелиев заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна.

"Кой има интерес от това българските самолети постоянно да излитат извънредно, може би, за да не могат да бъдат повече технически годни, може би, за да се случат по-скоро ремонтите, които всички очакват, че ще се случат, може би, за да изтощим Българската армия и нейните усилия да бъде технически пригодна и годна", заяви Плевнелиев.

В последните месеци българските изтребители, които носят дежурства по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често заради полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море.

"През последната една година български самолети са излетели извънредно толкова пъти, колкото за 20 години. Ако в предишни години е имало две-три извънредни излитания, сега те са не по две-три на година, а по-две-три на седмица. В момента излитат два самолета в Румъния, два в България и два в Турция на един руски самолет, което само по себе си е крайно неефективно", каза Плевнелиев.

Преди изказването си държавният глава откри лаборатория по лазерна физика във Физическия факултет към СУ.