Плевнелиев: Рано е да се говори за президентски кандидатури
Плевнелиев: Рано е да се говори за президентски кандидатури / снимка: БГНЕС

Отказът от модерните начини на гласуване и неглижирането на волята на народа могат да доведат не само до апатия и деградация на демократичните ценности, но и до упадък на самата държавност, още по-ниско доверие на гражданите и още по-голяма нестабилност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференцията, която дават с вицепрезидента Маргарита Попова за четвъртата година от встъпването им в длъжност.

Според Плевнелиев едно "не" на референдума от Народното събрание ще преформатира и политическото пространство в България, тъй като близо 2 млн. българи, подкрепили електронното гласуване, ще се почувстват непредставени в партийното статукво днес. Той допълни , че ще приветства днешните дебати в парламента и ще се радва, ако резултатът е позитивен, в интерес на демокрацията и пряката демокрация в страната.

Депутатите решават за електронното гласуване

Който иска да спечели доверието на гражданите и да играе съществена роля в българската политика занапред, трябва да направи четири прости неща - електронно правителство, справедлива система на правораздаване, повече референдуми и социално отговорна, а не олигархична икономика, каза държавният глава, цитиран от БТА.

Президентът каза още, че конституционните промени, приети в края на годината, са стъпка напред, но са оставили впечатление, че липсва смелост и политическа воля за по-всеобхватна и дълбока реформа в българското правосъдие. Росен Плевнелиев посочи, че предстоящите промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, както и приемането на силно антикорупционно законодателство са възможност да бъдат наваксани пропуснатите възможности.

Държавният глава заяви, че ще приветства всяко усилие за задълбочаване на реформата и за ускоряване на действията по нея. Той изтъкна необходимостта да се работи съвместно - политици, граждани и магистрати, за да се постигне независима и ефективна съдебна система, която да върне на гражданите усещането за справедливост.

Плевнелиев посочи, че е твърде рано да се обявяват кандидатурите за президент. По думите му, това не бива да стои на дневен ред пред партиите в момента. „Истинският дневен ред на обществото днес е голямата тема за справедливостта, очаквам до лятото да видим отговорни дейности, публични дебати, ускоряване на съдебната реформа на антикорупционното законодателство, на отдавна чаканите промени в съдебната система. Това очаквам аз, това очаквам и народът. Наесен ще дойде времето да се правят и президентски избори. Ако цялата година се занимаваме с тях, ще разочароваме гражданите", подчерта Росен Плевнелиев.