Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев / БГНЕС
Първите срещи на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще се проведат днес, съобщиха от пресофиса на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев.

В 10:00 часа на разговори са поканени ГЕРБ-СДС, а от 13:00 часа -  "Български възход". Срещите ще се проведат в зала "Запад" на Народното събрание. Писмени откази за срещи са получени официално от "БСП за България" и "Продължаваме Промяната".

Разнопосочни реакции на политиците за избора на Рашидов за шеф на НС (ОБЗОР)


Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. Борисов обяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. 

Срещите на контактната група бяха отложени с два дни, докато не бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. В петък, със 139 гласа "за", 73 "против" и 27 "въздържал се", народните представители избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ия парламент. Той бе номиниран от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Против предложението гласуваха от "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България", "Възраждане" се въздържаха. С неговия избор беше сложен край на тридневното първо заседание на 48-ото Народно събрание.