На третия ден от първото заседание на 48-ото Народно събрание, след бурни дебати, издигане и оттегляне на номинации, депутатите успяха да изберат кой да заеме председателското място. Това е Вежди Рашидов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, доайенът сред новите народни представители. 4 партии застанаха зад номинацията му, ден, след като той сам я оттегли - ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход". Политиците коментираха по различен начин избирането на Рашидов, което беше направено по безпрецедентен в съвременната българска история начин.

Съпредседателят на "Продължаваме промяна" Асен Василев обясни отрицателния вот на партията. "Има причина защо отне три дни да изберем председател и тя е, че има огромно разделение. Видяхме, че със сила няма да стане. Това, което се случва в парламента в момента е срам. Ние сложихме фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие. Ако така ще работи този парламент, следващия път няма как да направим фасада, а ще трябва да решим проблемите. По-добре да решим проблемите по-скоро", категоричен беше той.

Вежди Рашидов е избран за председател на 48-ото Народно събрание

Критика и резерви бяха изразени и от съпредседателя на обединението "Демократична България" Христо Иванов.

"Ние предлагахме формула за консенсус, а не консенсусна личност. Г-н Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност. Той има доста богата и известна биография. Това заяви съпредседателят на обединението „Демократична България” Христо Иванов след избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Те са преценили така, вероятно съм дала основания да смятат, че мога да го направя, че разговаряме, че търсим решение, че бяхме диалогични, за да се намери този изход от тридневния блокаж на държавата.

Нинова: Влошихме отношенията с ПП - предизвикаха ни

Кратък коментар направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неговия Facebook профил: "Разумът надделя! Пръв сред равни - Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи!".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обяви номинацията на Вежди Рашидов, също коментира как се е стигнало до избора.

"Помолиха ме колегите от другите партии и самият Вежди Рашидов лично да обявя кандидатурата му. Те са преценили така, вероятно съм дала основания да смятат, че мога да го направя, че разговаряме, че търсим решение, че бяхме диалогични, за да се намери този изход от тридневния блокаж на държавата", изтъкна тя.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обясни подкрепата на партията му не означава, че има нова четворна коалиция.  По-скоро това е коалиция за избор на председател. Оттам нататък предстоят разговори, за да се види дали може да се излъчи конструкция или коалиция. Нека да изчакаме и да видим. Това заяви лидерът на партия "Български възход" Стефан Янев по повод решението да подкрепят номинацията на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.
 
Ние сме участвали в това гласуване заради принципа, който заявихме от първия ден – да подкрепим кандидатура, която е да максимално обединяваща – не намерихме до момента такава, която да събере 240 гласа. Това е принципът, обясни Янев.