Изпълнителният директор на Пирогов проф. Асен Балтов
Изпълнителният директор на Пирогов проф. Асен Балтов / БГНЕС
Пирогов ще чисти дългове с икономии и реформи
96686
Пирогов ще чисти дългове с икономии и реформи
  • Пирогов ще чисти дългове с икономии и реформи
"Пирогов" започва да реализира тригодишен оздравителен план за икономия на средства и погасяване на дългове. Съкращаване на медицински персонал не се предвижда. Ще бъдат окрупнени обаче редица отделения и клиники, по нов начин ще се формира и работната заплата.

„Пирогов“ трябва да бъде преструктурирана, смята министър Ананиев
 
Планът е изготвен от здравното министерство и предвижда настоящите 46 клиники и отделения да се слеят в 30. Така, ако сега например има четири хирургии и броят на медицинските сестри не достига, то хирургиите ще се окрупнят в една и проблемът се решава.
 
550 щатни бройки, които и в момента не са запълнени, ще се закрият и с тях ще се заплаща извънреден труд на останалите работещи в болницата. Към момента те са 2150 души, 120 от които са част от администрацията. С новия начин, по който ще се формира работната заплата, ръководството на болницата очаква служителите й да получат повече пари.

Прокуратурата влезе в „Пирогов“ и още няколко болници в страната
 
Изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов подчерта, че ако болницата продължи да работи по начина, по който го е правила в последната година, до три години ще изчисти своите дългове. Понастоящем просрочените задължения са 14 млн. лева.