Петър Харалампиев
Петър Харалампиев / БГНЕС
Апелативният специализиран съд освободи от ареста председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

След като за пръв път от седем месеца след задържането си той поиска по-лека мярка за неотклонение, първата съдебна инстанция не се съгласи с доводите на адвокатите му и го остави в ареста. Харалампиев обаче обжалва решението и апелативните магистрати днес го пуснаха под гаранция от 100 000 лв. На въпрос дали ще бъде внесена гаранцията от 100 000 лв. адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов заяви, че близките на клиента му ще събират пари от познати и роднини, и ще внесат сумата.  

Харалампиев вече не е председател на Агенцията за българите в чужбина

Основният мотив на съда е, че той задържан от 7 месеца и 10 дни, което се доближава до максималния 8 - месечен срок задържане, предвиден от закона преди внасяне на обвинителния акт. 

От прокуратурата многократно заявиха, че имат готовност да внесат делото в съда до 29 юни, когато изтича този срок. Решението на съда е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Нови доказателства срещу бившия шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Ръководството на Агенцията за българите в чужбина беше задържано в края на октомври миналата година. При спецакцията на прокуратурата и МВР тогава бяха задържани над 20 души, от които с обвинения по-късно се оказаха само четирима - председателят Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама души, които по-рано бяха освободени от ареста.