Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на съвместното заседание на двете комисии в парламента за сделката с активите на ЧЕЗ у нас
Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на съвместното заседание на двете комисии в парламента за сделката с активите на ЧЕЗ у нас / БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов размениха обвинения по казуса с ЧЕЗ на съвместното заседание на две парламентарни комисии, където се проведе изслушване на представители на компетентните институции.

В основата на сделката за ЧЕЗ от началото до край стои правителството на Бойко Борисов, заяви Нинова.

Според нея Борисов е излъгал, като е твърдял, че правителството едва сега научава за случилото се. ДАНС и ДАР информираха парламента, че имат пълната информация по движението на продажбата на ЧЕЗ от 2010 г. до днес и че са предали информацията на компетентните институции, заяви Нинова. Според нея премиерът е излъгал и за това, че е възложил проверки на КЕВР, КФН, НАП. Току-що разбрахме, че не са започнали такива проверки и не могат да го направят преди джиросване на акциите, посочи тя. Никой не проверява сделката, българските институции към момента са безсилни, коментира тя.

ЧЕЗ изслушване Корнелия Нинова
БГНЕС

Върбакова: Атаките срещу нас са заради икономически интереси на отпаднали кандидати

Държавата, националната сигурност и три милиона български граждани трябва да стоим и да чакаме благоволението на Гинка Върбакова да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите или не, каза още Нинова.

През 2002 г.-2004 г., когато са се взимали политически решения, БСП са участвали активно в тези решения и не са се противопоставили, заяви Цветанов. Защо тогава не защитихте националния интерес, попита той социалистите. "За тази сделка се говори от една година. За тази една година къде бяхте, уважаеми колеги от БСП", попита той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов
БГНЕС, архив

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

Нинова възрази срещу изказването на Цветанов и заедно с още няколко депутати от БСП напуснаха заседанието. Когато в българския парламент се произнасят присъди, няма да останем в тази зала, коментира тя. БСП е единствената, която гласува срещу раздържавяване на ЕРП-ата, заяви Таско Ерменков от БСП.

Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството

Теменужка Петкова
БГНЕС

В отговор на депутатски въпрос министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова заяви, че никой от правителството не е знаел какъв ще бъде изходът от сделката за ЧЕЗ. Според нея обратът в позицията на правителството се дължи на ескалирането на напрежението по случая. По думите й Бойко Борисов не е имал друг полезен ход освен да проведе разговори за възможността държавата да има контролно участие по отношение на сделката.

Заседанието продължи със закрита част, в която се очаква да се обсъдят подробности около сделката и финансирането й.
БТА