/ БГНЕС
Нито службите за сигурност, нито финансовите и енергийни агенции проверяват към днешна дата сделката между ЧЕЗ и фирмата на Гинка Върбакова. Това стана ясно по време на съвместното заседание на комисията по енергетика и комисията за контрол над службите за сигурност в Народното събрание. Причината е, че те не могат да проверяват нищо, докато сделката не е приключила.
 
В началото на заседанието Гинка Върбакова обясни пред народните представители, че сделката била прозрачна и без участието на офшорки.
 
Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

"Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, целящ спирането на законова сделка", оплака се в залата Гинка Върбакова. На заседанието присъстваха представители на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за финансов надзор, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Държавната агенция "Национална сигурност" и Държавната агенция "Разузнаване".


Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството

Сделката между "Инерком България"и ЧЕЗ е прозрачна и няма място за обвинения в измама. Това обяви собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова по време на изслушване в парламента.
 
"Атаките срещу нас са заради икономически интереси на вече отпаднали от преговорите кандидати, които не искат честни състезания, конкурентни предложения и законосъобразни действия, за да получат и сключат тази сделка. Те искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, чрез оказване на политически натиск както върху нас, така и върху дружеството продавач - ЧЕЗ, изкривявайки медийната среда, тиражирайки откровени лъжи и инсинуации. Ние и нашата компания "Инерком" бяхме набедени за лошите в една политическа и икономическа постановка. Това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме", каза Върбакова.
 
Шефът на разузнаването Драгомир Димитров цитира данни, според които активите на чешката компания в България се оценяват на около 225 млн. евро. Той каза, че от 2010 година разполагали с оперативна информация и първоначални сигнали за намерения от страна на ЧЕЗ за продажба на активите у нас.
 

Борисов иска допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство за сделката с ЧЕЗ

"От 2010 година разполагаме с оперативна информация и първоначални сигнали за намерения от страна на ЧЕЗ за продаване на активите в България. Според нашите данни намеренията за продажба на ЧЕЗ в България датират от месец май 2010 година, като същите се обосновават с цялостна преценка на инвестиционната политика на фирмата, като се разглежда евентуално оттегляне на компанията и от други европейски пазари. Конкретно в България от ЧЕЗ са били притеснени от намеренията на българските власти за преразглеждане на отношенията си с всички ЕРП-та, функциониращи в страната. Към този момент - говоря за 2010 година, са водени преговори с няколко компании. Най-сериозни са били с "Енерго Про", но фирмата не е проявила интерес към продажба. Според наши данни от първото полугодие на 2012 година интерес за придобиване на ЧЕЗ в България е имал руски холдинг и американска компания. Няма да съобщавам имената на компаниите. В най-напреднала фаза са били разговорите с контролиран от руската държава и Газпром руски холдинг, който се е отказал по икономически причини. Първоначално обявената цена на ЧЕЗ е била в размер на 240 млн. евро, но според оценки на специалисти по наши данни в бранша чехите са имали готовност за отстъпка в цената до ниво 200 млн. евро или в отсрочка плащането на част от сумите до период от 2 до 3 години. Придобитите данни в периода 2010-2012 година са предоставени на компетентните държавни институции", каза Димитров.

„Нито един лев от Българската банка за развитие не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ“, каза главеният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев.
 
Повече вижте тук