/ БГНЕС
Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството
96393
Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството
  • Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството
Със светкавични промени в закона за енергетиката правителството ще се опита да спре сделката между ЧЕЗ и Гинка Върбакова. Държавата ще се опита да си върне 34-прцентова блокираща квота от общия процент акции в електроразпределителните дружества и по този начин държавата да си върне възможността да контролира сделките.
 
Всичко това стана ясно от извънредна пресконференция на премиера Бойко Борисов в парламента, където той е внесъл секретна информация от чешкия си колега Андрей Бабиш за спорната сделка. От тази информация става ясно, че няколко банки са предоставили „писма за комфорт“ във връзка с финансирането на покупката на българските активи на ЧЕЗ.

Борисов иска от Бабиш информация по сделката с активите на ЧЕЗ у нас

Премиерът Бойко Борисов е получил секретна информация от чешкия си колега Бабиш, според която зад Гинка Върбакова и сделката с ЧЕЗ стоят руски, грузински и български банки.
 
"Тъй като ние няма как да знаем какво се е случило в Чехия настоях от него да получа информацията, която има в тяхното министерство и което след като той е проверил, в момента в който го получих, сме го предали на г-жа Караянчева да го заведе в деловодството на парламента. Стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, само че по друг сценарий, със същите изпълнители", каза Борисов.

И допълни: "Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия - като го получих дойдох да го засекретим и да го покажем на хората, защото има и банкова информация - и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тези банки, за които говорим, са изпратили "писмо за комфорт", "писма за намерения", хвърчащи листа, които във финансово-правния мир не означават абсолютно нищо. Като ги пресмятах грубо сега излиза, че въпросната госпожа има по-малко от 10%".

Премиерът уточни, че в момента България не може да се меси в частна сделка, но от ГЕРБ и Обединени патриоти ще предложат промени в закона за енергетиката, за да може държавата да си върне правото на блокираща квота проценти в активите на ЕРП-тата. "Колегите обещаха веднага да подготвят проектозакон за промяна в закона за енергетиката за подобни сделки, когато си прехвърлят акции", посочи Борисов.

БСП иска изслушване на Борисов
 
Волен Сидеров коментира: "Сега какво може да се направи? Има пълна координация между парламентарните групи на патриотите и на ГЕРБ. Можем да предложим изменения в закона за енергетиката, така че държавата да има една блокираща квота от например 34%".
 
"В момента държавата няма механизъм да спре тази сделка, защото е между частни субекти. Но с промяна на закона, с бърза интервенция, с всичко, с което държавата има като възможност и през БНБ, и през КФН.... А сега финансовото разузнаване да тръгне по тези офшорки да види къде са се въртели, къде са парите, как са финансирани. Ще помисля от европейските служби коя и как би могла да ни помогне, защото всичко това се развива в чужда държава. Ние можем да влезем в междудържавен скандал, когато говорим за подобно нещо", допълни премиерът.
 
Оставка на кабинета няма да има, все още е под въпрос и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова: "Няма да им дам да ни петнят репутацията и с подобни игрички да излиза, че някъде витаем ние зад подобно нещо. Тези хора са ме сваляли веднъж от власт и сега искат същото да направят. Този път с друг сценарий, по друг репутационен начин. Е няма да стане! Това е сценарият на тези гадове. И затова този път ще ги гоня подред докрай".
 
Очаква се скандалът с ЧЕЗ и Гинка Върбакова от Пазарджик да се развие в следващите дни. Премиерът обеща, че до края на деня ще поиска информация по случая и от БНБ.