Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
В телефонен разговор с министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш премиерът Бойко Борисов е поискал на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, съобщи пресслужбата на кабинета.

Борисов е изразил загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63 процента, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Борисов е посочил, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога.

КЕВР не може да провери сделката за активите на ЧЕЗ до нейното приключване

Премиерът Бабиш е посочил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните.
 
Извършени са били проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката, допълва правителствената пресслужба.

Върбакова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени услугата

Министър-председателят на Чехия е изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките.
 
Борисов е съобщил, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.

Борисов нареди на ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

Ще бъде предложено на съвместно заседание на парламентарните Комисия по енергетика и Комисия за наблюдение на специалните служби да бъдат изслушани органите, които имат отношение към проверката на сделката за ЧЕЗ. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след приключването на политическия консултативен съвет, който се проведе по-рано през деня в Министерския съвет.
 
Предложението ще бъде направено от Цветан Цветанов и Волен Сидеров като председатели на парламентарните групи на ГЕРБ и ОП. Очаква се на заседанието да бъде предоставена и информацията, която Борисов иска от чешките власти, стана ясно от думите на Цветанов.
 
След провеждането на съвместното заседание ще се вземе решение по въпроса с  оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Петкова остава на поста си поне още седмица, стана ясно от заседанието на политическия консултативен съвет.
 
БГНЕС, Фокус