Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БГНЕС
БСП иска да бъде изслушан премиерът
96386
БСП иска да бъде изслушан премиерът
  • БСП иска да бъде изслушан премиерът
БСП иска изслушване на премиера Бойко Борисов и сформиране на парламентарна анкетна комисия, която да проверява сделката за ЧЕЗ. Това заяви пред журналисти лидерът на левицата Корнелия Нинова. По нейни данни през 2011-а кабинетът „Борисов 1” е завършил приватизацията на ЧЕЗ, с което е лишил държавата от възможността за контрол и надзор над дружеството.

Борисов иска от Бабиш информация по сделката с активите на ЧЕЗ у нас

Нинова поиска свикване на анкетна комисия и изслушване на премира, който според нея носел политическата отговорност за сделката  с активите на ЧЕЗ у нас. Лидерът на БСП представи и копие от досието за приватизацията на ЧЕЗ:. През 2004-а 67 процента от дружеството е продадено от кабинета с премиер Симеон Саккобургготски. През 2011 година останалият пакет от 33 процента е продаден от кабинета на Бойко Борисов, стана ясно от думите на Нинова.

Върбакова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени услугата

„Когато се приватизират 67 процента от дружеството от Симеон Сакскобургготски се приема стратегия за приватизацията на ЧЕЗ и тя не е променяна. В нея пише, че 33 на сто се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор над дейността на дружеството, както и гаранция за това, че приватизираните дружества ще упражняват дейността си в синхрон с обществения интерес ”, каза Нинова.

Борисов нареди на ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

Според нея Борисов е нарушил националния интерес, завършвайки приватизацията. И допълни, че ще представи копие от досието на ЧЕЗ на прокуратурата. Соцлидерката пита премиера нарушил ли е стратегията за приватизация, както е продал дела от 33 на сто, след като в документа пишело, че той трябва да се запази, за да гарантира държавния интерес.