Премиерът Кирил Петков отиде при демонстрантите от ПП „Възраждане“, които се събраха на протест срещу зеления сертификат под прозорците на властта.

„Сега ще видите, че отивам при протеста директно, както винаги си ходя пеша. Ще отида да говоря с протестиращите, да видя какви са им исканията. Това, което аз съм заявявал е, че аз от протести не се притеснявам, напротив – аз съм бил на много протести. Сега ще видите един министър председател, който тръгва пеша и отива при протестиращите“, заяви Петков пред журналисти.

Кирил Петков отиде на протеста на „Възраждане“ срещу зеления сертификат (НА ЖИВО)

По-рано премиерът и членовете на кабинета дойдоха в Народното събрание, където днес се обсъжда на второ четене проектобюджета за 2022 г.

Министър-председателят Кирил Петков направи коментар за актуализацията на Бюджета от Народното събрание преди да се срещне с протестиращите.

"Бюджетът в момента е най-доброто, което можахме да направим в тази ситуация. Актуализацията на бюджета се прави, защото в следващите няколко месеца всичките реформи, които сме заложили в коалиционните споразумения, трябва да започнат да се случват. След реформите ние няма да намаляваме бюджетите, увеличавайки ефективността, ще отиват повече пари при хората, които вършат повече работа", заяви той.

ГЕРБ поискаха оттегляне на бюджета и внасяне на истински с годишен хоризонт

Според Петков обикновенно реформа означава да се реже нещо. Той обясни, че те вдигат ефективността и ако има неефективни звена, се променят, а парите от тях отиват обратно в системата.

"Това на ангро дето даваме на тези, даваме на онези, няма да бъде вече. Всеки лев, който е държаван, понеже ги събираме от хората, това не са наши пари, това са пари на хората и трябва да бъдат в услуга на хората. Обвиняват ни за прокуратурата. Как може 20 млн. да сме взели от прокуратурата. В момента в Европа сме почти двойно разход на БВП за прокуратура в сравнение с другите страни, а каква е ефективността, каква е услугата, която сме предоставили на гражданите. Това са парите на гражданите, те не са наши, ние не ги раздаваме", посочи още Петков.

Ще се увеличат заплатите на ефективно работещите в тези организации, които протестират за увеличения, но това ще стане, след като се направят реформите в следващите месеци, обясни Петков.

Работещи в музеи и галерии на протест, не са доволни от новия бюджет, който гласуват в НС

Премиерът коментира и недоволството на работещите в музеи и галерии. "Има музеи, които имат остра нужда от допълнителни средства, но има и някои много малки музеи с 12 човека специалисти и човек се чуди защо са точно 12 човека за това малко място. Тук номерът е да не се говори за всичко под една обща графа, а да сме сигурни, че където отиват средствата, отиват на най-ефикасните места".

Днес от 11 часа пред служебния вход на сградата на Народното събрание освен от "Възраждане" излизат представители на федерация "Култура", синдикат "Огнеборец" и Съюз на транспортните синдикати в България. Те не са съгласни с предвидени параметри на проектобюджета.



Той бе попитан какви са рисковете за България от конфликта между Русия и Украйна. "Силата на съюзи като НАТО и ЕС е да се говори в един глас. Ако всяка страна започне да си говори някакви нейни неща, съюзът вече няма такава сила. Ние вярваме в целостта на Украйна, вярваме, че всяка държава - в случая Русия, ако влезе с танковете в чужда територия, то това е нарушаване на международното право. Абсурдно е да се мисли, че тези провинции действат сами. Солидарни сме с наложените санкции и едновременно подготвяме нашата система за план „Б”, за да не останем без енергийни източници".

Той не можа да обясни точно защо Ковачевски е отрязан от снимката на Мюнхенската конференция и прехвърли отговорността на неговите пиари.