Пет опасни въжени моста дебнат жертви във Великотърновско
Пет опасни въжени моста дебнат жертви във Великотърновско / Dariknews.bg, архив

23 въжени моста, неотговарящи на техническите изисквания за безопасност, откриха специализирани комисии при проверка на съоръженията на територията на Апелативна прокуратура-Велико Търново. Пет от неизправните въжени мостове са на територията на област Велико Търново.

Държавното обвинение разпореди на кметовете на общини да бъдат извършат проверки и да се предприемат незабавни мерки за опасните въжени мостове. Проверката е по реда на надзора за законност и се извърши по разпореждане на Великотърновската апелативна прокуратура. За целта бяха сформирани комисии и извършени проверки.

Петте от общо 10 съоръжения във великотърновско, са в лошо техническо състояние, необезопасени и крият риск за възникване на инциденти. Един от общо четири въжени моста, които са над река Янтра, е в аварийно състояние, достъпът до него е преустановен и е наложително неговото премахване.

Един мост е демонтиран. На изискванията не отговорят и мостовете край Дебелец и в община Стражица. Въженото съоръжение край с. Каранци не се използва за преминаване на хора и на него е монтирана автоматична станция за измерване нивото на р. Янтра от Института за метрология и хидрология към БАН.

Трите въжени моста на територията на община Златарица също са в аварийно състояние, намират се извън населените места и не са общинска собственост. За тях Районната прокуратура в Елена е изготвила предложение до областния управител и Басейнова дирекция за управление на водите, за установяване собствеността им и предприемане на незабавни мерки за демонтирането им.

Още новини от Велико Търново