Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът
Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът / ThinkStock/Getty Images
Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът
92080
Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът
  • Пешеходецът не носи отговорност при катастрофа на пътека, реши парламентът

Пешеходецът няма да носи вина, ако бъде блъснат на пешеходна пътека. Това решиха депутатите с гласуване на второ четене на промените в Закона за движение по пътищата. Вносител на поправката е депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която предложи промените в послените часове работа на 43-то Народно събрания. Още вчера пред Дарик Петрова обясни, че целта е да се блокира тълкувателното решение на Върховния касационен съд, което не дава безусловно право на пешеходците. Народният представител е сред потърпевшите именно на науредиците в закона за движение по пътища. Нейната дъщеря Лора загина, ударена от моторист на пешеходна пътека във Варна. Момичето обаче беше обявено за съпричинител на катастрофата и присъдата на водача беше намалена.

Вижте промените в Закона за пътищата, които защитават правата на пешеходеца

Парламентът реши пешеходец да не се счита за съпричинител на ПТП, когато на обозначена пътна маркировка водачът е превишил разрешената максимална скорост. Пред Дарик народният представител Нели Петрова обясни, че е крайно време да спре войната по пътищатa:

„Тази поправка, която в момента се случи, е точно за пешеходците, които си спазват правилата. Пресичат на обозначеното за това място - пешеходна пътека, и когато водачът, който е нарушил правилата, убие пешеходец, след това загиналият да не се смята за съпричинител на катастрофата, ако той си е спазил всички правила. От своя страна водачът да си носи своята отговорност", каза Петрова.

Тя посочи и редакционното й предложение: „При произшествие с пешеходец на обозначено с пътна маркировка пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на произшествието", каза тя.

Шофьори нарушители създават риск при лошо време, напомни Бъчварова

Според Нели Петрова като цяло нещата стигат до края до застрахователите.

„Когато пешеходецът е съпричинител, в съдебна зала нещата се променят. От 5 години ходя мо мъките с това и знам за какво става въпрос. Знам и от други родители по моя път. За мен това всичко са кървави пари и ако някой от това нещо печели, не знам как спокойно спи. За мен това е недопустимо, защото това са парите от живота на нашите деца", каза още Петрова.

Петрова посочи още, че предвид случаите на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка, е крайно време депутатите да вземат мерки, за да се сложи край на войната по пътищата.