Пернишкият съд пак остави Заека в ареста, отлагат експертизата
Пернишкият съд пак остави Заека в ареста, отлагат експертизата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пернишкият съд пак остави Заека в ареста, отлагат експертизата
49682
Пернишкият съд пак остави Заека в ареста, отлагат експертизата
  • Пернишкият съд пак остави Заека в ареста, отлагат експертизата

Нова мярка за неотклонение наложи пернишкият районен съд на Марио Любенов- Заека. Обвиняемият за убийството на 17-годишната Мирослава Николова продължава да лежи в ареста, като последното обвинение е за сключен фалшив договор от фирмата на Любенов. Във връзка с дело от миналата година, съдът удължи срока за изготвяне на психиатрична експертиза на Заека, която да докаже дали той страда от шизофрения. Всички тези задържания целят да забавят изследванията на психическото състояние на Любенов. Това коментира пред Дарик съдебният му защитник адвокат Диана Ангелова. По думите й очевидно някой се плаши от заключението на психиатрите.

Адвокат Ангелова коментира още: „Това решение е на Районния съд в град Перник, на районен съдия Велев, който за неосъждано лице, какъвто е Марио Валериев Любенов, дава мярка за неотклонение „задържане под стража". Въпреки че представихме решенията на двете инстанции за взимане на най-тежката мярка „задържане под стража", всъщност се мотивира, че той даже и в тези условия, задържан под стража, може да се укрие и да извърши нови престъпления".

Попитана за какво е наложена последната мярка „задържане под стража", тя отговори: „Неговата фирма е сключила договор с друга фирма през 2010 г. Има изпълнение по договора, платени осигуровки, данъци, всичко. Просто някой точно по времето, когато е задържан, е решил да представи, че този договор е недействителен".

На въпрос дали има яснота кога може да се извърши експертизата, която беше удължена с 20 дни, адвокат Диана Ангелова каза, че същото попитали „съответните органи": „Те вдигат рамене и никой не можа да ни каже. Според мен всички тези предложение за задържания и т.н. целят да се забави завеждането му за обективно изследване на състоянието. Някой явно се плаши от това, до което ще доведат тези изследвания. Иначе не виждам как органите, призвани да спазват ред и законността, да не изпълняват решение на по-висша инстанция".

Марио Любенов - Заека към момента е единственият обвиняем по случая с убийството на Мирослава Николова от Перник, след като на 12 януари тази година другият заподозрян Стойчо Стоев - Чочо се самоуби в присъствието на служители от ГДБОП.